POČETNA STRANICA SMJEŠTAJ GDJE SMO O HVARU KORISNE INFORMACIJE FOTO ALBUM VIDEO SADRŽAJI RESTORAN CIJENE SMJEŠTAJA ZIMSKI TURIZAM VELIKI TJEDAN

Kulturno-vjerski turizam u gradu Hvaru i na otoku Hvaru – „Veliki tjedan“ (od Cvjetne nedjelje do Uskrsne nedjelje)

To je period kada se zaista isplati doći u jedan od ponajljepših gradića – ne samo u Hrvatskoj, nego i šire – na mediteranskoj obali. Nakon blage zime sve se ponovno budi i svježe zeleni.

Već početkom Velikog tjedna počinju dolaziti i prve veće grupe gostiju na Hvar koji tako sve više postaje nezaobilazno mjesto u mozaiku kulturno-vjerskog turizma za ljude koji su se osvjedočili u posebnost doživljaja. Doživljaj tog duhovnog bogatstva i kulturnih znamenitosti privlači sve više ljudi koji se iznova vrćaju i dovode i svoje prijatelje kako bi zajedno proveli to predivno vrijeme. U korist Velikog tjedna u Hvaru idu i pristupačne cijene noćenja.

Veliki tjedan započinje „Cvjetnicom“ ili „Nedjeljom od palme“. Važno je prisustvovati sv.misi i doživjeti hvarsku katedralu uz veliki oltar s tisuću svijeća i posijanom mladom pšenicom, doživjeti veliku procesiju ispred katedrale na pjaci (trgu) uz mnoštvo vjernika, koji nose struk lovora, palmine ili maslinove grančice.

Navečer se tradicionalno pjeva znameniti ERUBESCANT - psalam hvarskog skladatelja Josipa Raffaellija iz 1830. god. – ujedno i osnivača hvarske limene glazbe. Specifičnost, karakteristike i ljepota tog pjevanja je u tome što se sve pjeva na latinskom jeziku. Psalam izvodi muški zbor, naizmjenično sa solo dionicama, duetima, tercetima i kvartetima. Dobijete osjećaj kao da ste u glasovitoj milanskoj Skali – što vam svakako preporučamo da doživite. Skladatelj Josip Raffaelli je riječi od Isusove muke iz Starog zavjeta uglazbio ostavio za vječnost i buduća pokoljenja. Psalam ERUBESCANT pjeva se tri večeri tokom cijele godine: na Cvjetnu nedjelju, Veliki ponedjeljak i Veliki utorak.

U noći „Velikog Četvrtka“ kreću stoljetne tradicionalne kružne procesije iz mjesta Jelsa, Pitve, Vrsnik, Vrbanja i Vrboska uz nošenje Velikog križa i pjevanje pučkih psalama (Gospin plač). U procesiji „za križem“ zavjetovani nositelji raspela čitavu noć obilaze crkve na svom području, vračaju se pred zoru propješačivši oko 20 km u svoju matičnu kuću božju. Biti „križonoša“ velika je radost i čast ali i veliki napor koji zahtijeva priličnu izdržljivost. Kad prva jutarnja rumen poškropi već odavna iscrpljenu braću i vjernike, u procesiju i njene sudionike odjednom se uvuče neka tiha, ali snažna pobjednička emocija. Nadam se da će i vas koji čitate ove retke inspirirati i dozvati vas da nam se priključite.

„Veliki Petak“ u gradu Hvaru poznat je po procesiji „Po božjih grebih“. U njoj sudjeluju bratovštine Sv. Križa i Sv. Nikole i mnoštvo vjernika pjevajući stari napjev „Puče moj...“. Navečer poslije obilaska svih crkava slijedi velika zajednička procesija ispred hvarske katedrale a poslije se služi Sv. misa.

„Velika Subota“ navečer služi se misa Ponoćka i Nedjelja Uskrs koji se obilježava sa karakterističnim katoličkim jelovnikom za tu prigodu. Apartmani „Tri sestrice“ pozivaju vas da posjetite Hvar i u ovom svetom tjednu. Osjećat ćete veliko zadovoljstvo i mir, ispunjenje i blaženstvo. Veliki kontrast užurbanoj svakodnevnici svima koji žive u velikim urbanim sredinama.

Pristupačne cijene za naše goste „Velikog tjedna“ – 7 dana - cijena po danu je 17,5 € po osobi
Postoji mogućnost izdavanja doručka i drugih obroka – cijene su prema dogovoru

P.S. Drago nam je ako ćete slijediti upute ovog teksta, sve poželjeti vidjeti, pa uistinu proći i ovjekovječiti kamerom svoje pute.
Iznajmljivač Ante Vučetić je i autor ovog teksta.


 

Izrada Novena